1-7 Ekim Emzirme Haftası

Emzirme Haftası

#AnneSütü
#EmzirmeHaftası

Yarınlarımızın daha sağlıklı olması, tüm bebeklerimize anne sütüyle beslenme hakkının tanınması, hiçbir bebeğimizin bu haktan mahrum edilmemesi, konunun önemi ve gündem oluşturması amacıyla, tüm dünyada 1-7 Ekim haftası "Emzirme Haftası" olarak kutlanmaktadır.

Emzirme Haftası olarak kutlanmakta olan 1-7 Ekim tarihleri arasında tüm sağlık kuruluşlarında anne sütü ve emzirme ile ilgili çalışmalar ve halk eğitimleri yoğun olarak devam etmektedir.

Doğumu izleyen ilk 18 aylık dönemde bebeğin beslenme tarzı çocuğun daha sonraki fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimi açısından çok büyük önem taşır. Bir bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için ideal beslenme yöntemi emzirmedir. Büyüme ve gelişmenin çok hızlı olduğu yaşamın bu ilk birkaç yılında emzirmenin sürdürülmesi, çocuğun sadece o andaki değil daha sonraki yıllarda da fiziksel ve ruhsal sağlığını olumlu etkilemektedir.

Başarılı emzirme, annenin bebeğini emzireceğini düşünmesi ve bunu başaracağına inanmasıyla başlar. Hayatın ilk günlerinde ve ilk yıllarında bebeğin bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiştir. Bu nedenle bebeğin, annesi tarafından korunması gerekmektedir. Anne bu koruma görevini, bebeğini emzirmekle sağlar. İlk süt yani ağız sütü, bebeği mikroplardan korumak için yüksek miktarda hastalıklardan koruyucu maddelerle donatılmıştır. Emzirme gebelik boyunca 20 kat büyüyen rahmin, doğumdan sonra eski boyutuna daha çabuk dönmesini sağlar. Böylece annenin doğum sonu kanamalarını azaltır. Annenin kansızlıktan korunmasını sağlamış olur.

Emzirme;
-Anne bebek arasındaki bağı kuvvetlendirir.
-Bebeklerde mutluluk ve güven duygusunu geliştirir.
-Bebeğin psikolojik gelişimini de etkiler.
-Bebeğin çene ve diş gelişimini sağlar.
-Anneyi meme kanseri, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri gibi kadınlara özel kanser türlerinden kısmen korur.
-Anneyi ilerleyen yaşlarda kemik erimesinden korur.
-Şeker hastası annelerde insülin ihtiyacını azaltır.

Anne sütünün özendirilmesine ve annelere emzirme konusunda bilgi ve doğru alışkanlıkları kazandırılmasına yönelik sağlık bakanlığının çalışmaları kapsamında, doğum hizmeti verilen hastanelerde emzirmenin başarılı ve yerleşik bir uygulama haline gelmesini sağlamak üzere 'Bebek Dostu' hastaneler programı başlatılmıştır. Doğum hizmeti verilen hastanelerde gebelikten itibaren anne adaylarını anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra annelerin bebeklerini emzirmesini sağlayan, güncel bilgilerle eğitilmiş sağlık personeli ile annelere bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olan hastaneler 'Bebek Dostu Hastane' ünvanını almaktadır.Hastanemize Sağlık Bakanlığı tarafından 1995 yılında Bebek Dostu Hastane ünvanı verilmiştir.1995 yılından bu yana Bebek Dostu Hastane olarak tüm personele emzirme danışmanlığı eğitimi düzenli olarak yapılmaktadır.
Hastanemizin amacı t
üm doğan bebeklerin anne sütü almasını ve bu sayede kendine güvenen sağlıklı nesiller yetiştirilmesini sağlamaktır.Ayrıca annelere verilen eğitimlerle sorunsuz bir emzirme dönemi sağlayarak anne bebek ilişkisini güçlendirmektir.

2_anne_sutu.png

BEBEK DOSTU HASTANE KRİTERLERİMİZ

1. Emzirme politikamız tüm sağlık personeli tarafından bilinmektedir.

2.Tüm sağlık personeli anne sütü ve emzirme konusunda eğitilmiş ve gerekli sertifikalar alınmıştır.

3.Hamilelere anne sütü, emzirme ve gebe beslenmesi hakkında eğitim yapılmaktadır. bu program çerçevesinde gebe okulu eğitimi, loğusa eğitimleri düzenli olarak hastanemizde verilmektedir.

4.Doğum sonrası öncelikli hedefimiz bebeklerin annesiyle tensel temasını başlatıp, en fazla yarım saat içerisinde emzirmeye başlanmaktadır. Hatta doğumu yaptıran ekip tarafından epizyo dikimi sırasında bebek anne üzerine yatırılarak anne bebek arası tensel temas sağlanmaktadır.

5.Tıbben gerekli olmadıkça yeni doğanlara anne sütü dışında gıda verilmemektedir.

6.Anne ve bebeğin aynı odada kalması sağlanmaktadır.

7.Bebek her istediğinde emzirme teşvik edilmelidir.

8.Bebeklere emzik ve biberon verilmesi engellenmektedir. Mama numuneleri mama kitapcıkları, posterleri mamayla ilgili promosyonlar hastanemizden uzak tutulmaktadır.

9.Anneler kadın doğum servisinde loğusa eğitimi alıp taburcu olduktan sonra tekrar hastaneye çocukları için başvurduğunda anne sütüyle ilgili eğitimleri tekrar pekiştirilmelidir.

10.Taburcu olan annelere bebeğini ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi, 6 aydan sonra ek gıdaya başlanması ve iki yaşına kadar anne sütüyle beslenmesi,6aydan sonra ek gıdaya başlanması ve iki yaşına kadar anne sütüne devam etmesi teşvik edilmektedir.

11.Kurumun her sahasında Uluslararası Mama Kodu Uygulamaları benimsenmekte ve uygulanmaktadır.

images (2).jpg