15 Ekim Dünya El Yıkama Günü

Güncelleme Tarihi: 15/10/2018

15 Ekim Dünya El Yıkama Günü

Günlük yaşantımızda ellerimiz, çevre ile sürekli temas halinde olan, bu nedenle de en fazla mikroorganizma barındıran organımızdır. El yıkama, çok sıradan ve günlük bir iş olması nedeniyle, genellikle ihmal edilen bir konudur. Oysa hem kendimizin hem de çevremizdekilerin sağlığını korumak ellerimizdedir. Yeterli el hijyeni, solunum yoluyla bulaşan hastalıkların yanı sıra, besin kaynaklı hastalıkların azaltılmasında, toplumda sıklıkla görülen gastroenteritler, dışkı ile bulaşan hastalıklar, paraziter ve mantarlara bağlı gelişen hastalıkların önlenmesinde de basit ancak en etkili korunma yöntemidir. Sadece el yıkama ile çocuklardaki ishal vakalarının ve ishale bağlı ölümlerin yaklaşık yüzde 50 ’sinin önlenebileceği öngörülmektedir.

Günümüzde toplumda hijyen uygulamalarının yaygınlaştırılması önemli bir koruyucu sağlık hizmeti olarak değerlendirilmektedir. Hijyen; sağlıklı ortamın korunması amacıyla her türlü hastalık etmeninin ortamdan uzaklaştırılması olarak tanımlanmaktadır. Hijyeni sağlamada en temel kural, ellerin doğru yöntem ile yıkanmasıdır. El yıkama, birey ve toplum sağlığının korunması ve hastalıkların önlenmesinde basit, ucuz, toplumun her kesimi tarafından uygulanabilen ve son derece etkili bir yöntemdir.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF), 15 Ekim tarihini "Dünya El Yıkama Günü" olarak benimsemiş ve bunu yaygınlaştırmak için büyük bir çabaya girmiştir. Dünyada 100’den fazla ülkede “Dünya El Yıkama Günü” kutlanmaktadır. Etkinliğin amacı, tüm dünyada insanların ellerini su ve sabunla yıkamaya özendirilmesi, bunun yalnızca bir günle sınırlı kalmayıp su ve sabunla el yıkamaya yıl boyunca dikkat çekilmesi ve çocukların hijyen konusunda bilgilendirilmesidir.

Bu değerlendirmelerle İl Sağlık Müdürlüğümüzce 15/10/2018 Pazartesi günü  "Dünya El Yıkama Günüetkinliği planlanmıştır. Planlanan etkinlik kapsamında 15/10/2018 tarihinde 09:00-11:00 saatleri arası Orhan Şaik GÖKYAY İlkokulunda bulaşıcı hastalıklardan korunmada doğru yöntemle, el yıkamanın Öneminin anlatılacağı, doğru el yıkama tekniğinin uygulamalı olarak gösterileceği etkinlik düzenlenecektir.

Bu etkinliğimize ilaveten, aynı gün saat 13:00-16:00 arasında vatandaşlarımızı bilgilendirme ve farkındalık oluşturulması için stand kurulacak olup, kurulacak stand tarihi dokunun tanıtılmasınada katkı sağlaması sebebiyle Merkez Nasrullah Camii  önündeki şadırvan olarak planlanmıştır.

Tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz.

Etkinlik Programı: