03-09 Kasım 2018 Organ Bağışı Haftası

Güncelleme Tarihi: 01/11/2018

ORGAN BAĞIŞI

Ülkemizde, her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında, organ bağışı sayısını artırmak ve halkımızda organ bağışı bilincini geliştirmek amacıyla “Organ Bağış Haftası” etkinlikleri yapılmaktadır. Organ yetmezliğine bağlı olarak, nakil bekleyen hasta sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Ancak, organ bağışı oranları bu artışı karşılayacak seviyelerde değildir. Bu nedenle de tedavisi yalnızca organ bağışı ile mümkün olan vatandaşlarımız maalesef sağlıklarına kavuşamadan hayatlarını kaybedebilmektedir. Bu durum, ülkemiz açısından işgücünde ağır kayıplara yol açabildiği gibi, ülke ekonomisi üzerinde de ağır bir yük oluşturmaktadır.

Bu nedenle, organ yetmezliği yaşayan hastalarımızın sağlıklarına kavuşabilmesi için organ bağışı oranları ve organ nakli sayılarının arttırılması, Bakanlığımızın ana hedefleri arasındadır. Ülkemizde 60.000’ den fazla kronik böbrek yetmezliği hastası, diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Ancak kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar ise bu imkâna sahip değildirler ve uygun organ bulunamadığı takdirde yaşamlarını kısa bir süre içinde kaybetmektedirler.

Müdürlük olarak hedefimiz koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesinin yanında, organ bekleyen mevcut hastalarımıza yaşam şansı sunabilecek organ teminini yüksek seviyelere çıkarmaktır. 2238 sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanuna göre; 18 yaşını dolduran ve akli dengesi yerinde olan kişiler yaşamlarını yitirdikten sonra kullanılmak üzere, organ ve dokularını bağışlamak istediklerinde, kendilerine en yakın sağlık kurum ve kuruluşlarına başvuruda bulunarak organ bağışında bulunabilirler. Bu kapsamda, yaşam umudunu kaybetmekte olan binlerce hastamız için yeni umut pencereleri açmak üzere, tüm halkımızı organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz.

BAĞIŞLANAN HER ORGAN YAŞAMA TUTUNAN BİR İNSANDIR.

"03-09 Kasım 2018 Organ Bağışı Haftası" kapsamında, Müdürlüğümüz koordinasyonunda,  Organ Bağışı etkinliği düzenlenecektir.  Etkinliğe Tüm Halkımız Davetlidir.

Etkinlik kapsamında  etkinlik programımız aşağıdaki gibidir.

-5 Kasım 2018 Kastamonu Fen Lisesi ve  Pervaneoğlu Ali Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde Organ ve Doku Bağışı Konulu Eğitim
-6 Kasım 2018 Kastamonu 5'inci Jandarma Alay Komutanlığı Organ ve Doku Bağışı Konulu Eğitim
-7 Kasım 2018  Kastamonu 5'inci Jandarma Alay Komutanlığı Organ ve Doku Bağışı Konulu Eğitim
-8 Kasım 2018 Kastamonu Üniversitesi Fazıl Boyner Sağlık Bilimleri Fakültesi Organ ve Doku Bağışı Konulu Eğitim                                   10:00